ارسال شده توسط :
غلامی |
نظر()
در وجود فاطمه زهرا ( علیها السلام) فضائل بیشمارى جمع است که برخى از فضائل او راخداوند در قرآن بر شمرده و پیرامون آن آیاتى را نازل فرموده است، آنگونه که در صفحات پیشین مطالعه نمودید تنها شیعیان فاطمه ( علیها السلام) نیستند که به نزول این آیات در فضیلت مطالعه و شان وى اعتقاد دارند بلکه برادران اهل سنت و علماى آنان نیز در بسیارى موارد بر همین اعتقادند و اجماع شیعه و سنى در بسیارى موارد جاى هیچگونه تردیدى را در صحت نزول آیات ذکر شده در شان فاطمه علیها السلام باقى نمىگذارد.
برخى دیگر از فضائل فاطمه زهرا ( علیها السلام) بر زبان پیامبر ( صلى الله علیه و آله) جارى شده و از طریق سنى و شیعه روایات آن به ما رسیده است. البته رسول خدا (ص) بدان دلیل که فاطمه (ع) دختر اوست دربارهاش چنین فضائلى را نمىگوید زیرا اگر چنین بود بایستى در مورد دختران دیگرش زینب، امکلثوم، رقیه یا حتى پسرانش ابوالقاسم، عبد الله، و ابراهیم نظیر همین مطالب را فرموده باشد در صورتى که چنین نیست، تنها شایستگى و مقام والا و بى همتاى فاطمه (ع) نزد خداوند است که پیامبر (ص) را گاه گاه به بیان گوشهاى از مقام ارجمندش وادار مىکند. و آنهم نه از سوى خویش که از سوى خداى خویش زیرا زبان پیامبر (ص) زبان وحى است و به تعبیر قرآن: «او هرگز از سر هواى نفس سخن نمىگوید، سخن او هیچ غیر وحى خدا نیست» . (1)
از این رو آنچه را هم پیامبر (ص) درباره فاطمه (ع) فرموده است چون دیگر سخنانش از سرچشمه وحى تراوش نموده است. اینکه به عنوان تبرک به ذکر چند حدیث معتبر که مورد اتفاق شیعه و سنى است از منابع اهل سنتبسنده مىکنیم.
1- احمد بن حنبل متوفاى 241 ه.ق - پیشواى مذهب حنبلى به اسناد خود چنین روایت مىکند: نظر النبى صلی الله علیه و (آله) و سلم الى علی و الحسن و الحسین و فاطمة فقال:
«انا حرب لمن حاربکم و سلم لمن سالمکم» .
یعنى پیامبر (ص) به على، حسن، حسین و فاطمه (که درود خدا بر آنان باد) نگریست و فرمود «من با هر کسى که با شما در جنگ باشد در جنگم، و هر کسى که با شما از در صلح و آشتى درآید، من نیز با او در صلح و صفا خواهم بود» (2)
2- احمد بن حنبل ترمذى و عدهاى دیگر از علماى اهل سنت از «حذیفه نقل کردهاند که: پیامبر به او فرمود: ندیدى آنکسى را که کمى قبل پیشم آمد؟ او فرشتهاى بود که تا کنون بر زمین فرود نیامده بود. از خداوند خواست تا بر من سلام کند و بشارتم دهد.
که (ان فاطمة سیدة نساء اهل الجنة و ان الحسن و الحسین سیدا شباب اهل الجنة) فاطمه سرور زنان بهشت است و حسن وحسین سرور جوانان بهشتند. (3)
3- ذهبى روایت کرده که رسول خدا (ص) فرمود: «اول شخص یدخل الجنة فاطمة بنت محمد. (ص)» «اول کسى که وارد بهشت مىشود دختر محمد (ص) است» . (4)
4- محب الدین طبرى به اسناد خود از رسول خدا (ص) روایت مىکند که فرمود:
«اربع نسوة سیدات عالمهن، مریم بنت عمران و آسیة بنت مزاحم و خدیجة بن خویلد و فاطمه بنت محمد ( صلى الله علیه و آله) و افضلهن عالما فاطمه (سلام الله علیها» «چهار زن سرور بانوان جهانند مریم دختر عمران (مادر عیسى) و آسیه دختر مزاحم (همسر نیکوکار فرعون) و خدیجه دختر خویلد و فاطمه دختر محمد (ص) با فضیلتترین بانوان جهان است» (5)
5- بخارى محدث معروف اهل سنت متوفاى - 256 ه.ق به اسناد خود از رسول خدا (ص) روایت مىکند که فرمود:
«فاطمه بضعة منى فمن اغضبها اغضبى» .
«فاطمه پاره تن من است هر کس او را به خشم آرد مرا به خشم آورده است» (6)
6- احمد بن حنبل به اسناد خود ار رسول خدا (ص) روایت مىکند که فرمود:
«انما فاطمة بضعة منى یوذینى ما اذاها و ینصبنى ما انصبها» .
«فاطمه پاره تن من است آنچه او را بیازارد مرا آزرده است و آنچه او را ناراحت کند مرا ناراحت مىکند» . (7)
7- حاکم نیشابورى و جمعى دیگر از علماى اهل سنتبااسناد خو روایتبسیار مهم و عجیبى را از رسول ( صلى الله علیه و آله) نقل مىکنند که فرمود:
«یا فاطمة ان الله یغضب لغضبک و یرضى لرضاک»
«اى فاطمه بدرستى که خداوند با غضب تو غضب مىکند و با رضاى تو راضى مىگردد» . (8)
از این احادیث چنین استفاده مىشود که آزردن فاطمه (ع) آزردن پیامبر (ص) استخشمناک کردن وى خشمگین کردن پیامبر (ص) است و به زحمت انداختن او به زحمت انداختن رسول خداست چه او پاره تن پیامبر (ص) است و آزردن رسول خدا (ص) نیز بسان آزردن خداست و از این رو با غضب فاطمه خدا غضب ناک مىشود و با رضایت او راضى مىگردد. و پناه بر خدا از اینکه فاطمه (ع) و پیامبر (ص) آزرده شوند. زیرا خداوند در قرآن مىفرماید: «آنان که خدا و رسول را آزار و اذیت مىکنند خدا آنها را در دنیا و آخرت لعن کرده (از رحمتخود دور نمود،) و بر آنان عذابى با ذلت و خوارى فراهم ساخته است» . (9)
8- فرات بن ابراهیم در تفسیرش از رسول خدا (ص) روایت مىکند که حضرت فرمود:
«تدخل فاطمة ابنتى الجنة و ذریتها و شیعتها، و ذاک قوله تعالى: (لا یحزنهم الفزع الاکبر) (10) (و هم فى ما اشتهت انفسهم خالدون) (11) هى و الله فاطمة و ذریتها و شیعتها»
«دخترم فاطمه (ع) با فرزندان و شیعیانش وارد بهشت مىشوند، و در این مورد است که خداى تعالى مىفرماید: هرگز هول و هراس روز قیامت آنها را غمگین نمىسازد. و بدانچه مشتاق و مایل آنند در بهشت تا ابد از نعمتها بهرهمندند. به خدا سوگند او فاطمه (ع) و ذریه و شعیانش هستند» . (12)
آرى ذریه فاطمه زهرا یعنى حسن و حسین و ائمه اطهار (13) (که درود خدا بر آنان باد) و شیعیان پاکى که رهرو صادق راه فاطمه (ع) و فرزندان اویند در چنین مقامى بلند قرار دارند، نه هر کسى که از نسل فاطمه (ع) باشد ولى منش و کرداش مخالفتبا فاطمه (ع) است، و نه هر کس که خود را شیعه پندارد و در عمل رهرو راه این خاندان نباشد که این معنى را روایات دیگر تصریح کرده است. (14)
9- حاکم نیشابورى و ابن مغازلى و عدهاى دیگر از علماى اهل سنتبه اسناد خود از رسول خدا (ص) روایت کردهاند که فرمود:
«اذا کان یوم القیمة نادى مناد من تحت الحجب یا اهل الجمع غضوا ابصارکم و نکسو روسکم فهذه فاطمة بنت محمد ( صلى الله علیه و آله) ترید ان تمر على الصراط» .
«روز قیامت منادى از پس پرده ندا مىدهد که اى اهل محشر چشمانتان راببندید و سرها را به زیر افکنید که فاطمه ( علیها السلام) دختر محمد ( صلى الله علیه و آله) مىخواهد از صراط بگذرد» . (15)
10- خطیب بغدادى از علماى اهل سنت - متوفاى 463 ه.ق به اسناد خود از ابن عباس نقل مىکند که رسول خدا (ص) فرمود؟ :
«لیله عرج بى الى السماء رایت على باب الجنة مکتوبا لا اله الا الله محمد رسول الله ، على حبیب الله، فاطمة الحسن و الحسین صفوة الله، على باغضیهم لعنة الله» .
«در شب معراجم به سوى آسمان، دیدم که بر در بهشت این کلمات نوشته شده بود: خدایى نیست جز خداى بىهمتا، محمد فرستاده خداست، على محبوب خداست، فاطمه، حسن و حسین برگزیدگان خدایند از رحمتخدا دور باد کسانیکه کینه و دشمنى با آنان دارند» . (16)
1. آیه 3 و 4 سوره نجم و ما ینطق عن الهوى ان هو الاوحى یوحى.
2. نظیر همین روایت را علماى دیگر اهل سنت روایت کردهاند رجوع کنید به صحیح ترمذى ج 2 ص 319- مستدرک الصحیحین ج 3 ص 149- کنز العمال ج 6 ص 216- اسد الغبه ج 5 ص 523 ذخائر العقبى ص 25- تاریخ بغداد ج 7 ص 136- مسند الامام احمد بن حنبل ج 4 ص 442.
3. مسند امام احمد بن حنبل ج 5 ص 391- صحیح ترمذى ج 2 ص 306- مستدرک حاکم ج 3 ص 151- کنز العمال ج 6 ص 217 فضائل الصحابه نسائى ص 76.
4. میزان الاعتدال ذهبى ج 2 ص 131- خصائص الکبرى ج 2 ص 225- کنز العمال ج 6 ص 219.
5. ذخائر العقبى ص 44.
6. صحیح بخارى ج 5 ص 36- فیض القدیر ج 4 ص 421- کنز العمال ج 6 ص 220- فضائل الصحابه ص 78.
7. مسند الامام احمد بن حنبل ج 4 ص 5- مستدرک الصحیحین ج 3 ص 159- صحیح ترمذى ج 2 ص 319.
8. مستدرک الصحیحین ج 3 ص 153- مناقب ابن مغازلى ص 351- میزان الاعتدل ج 2 ص 72- ذخائر العقبى ص 39- اسد الغابه ج 5 ص 535.
9. (احزاب آیه 57) .
ان الذین یؤذون الله و رسوله لعنهم الله فى الدنیا والاخرة و اعد لهم عذابا مهینا.
10. انبیاء آیه 103 لا یحزنهم الفزع الاکبر.
11. انبیاء آیه 102. و هم فى ما اشتهت انفسهم خلدون.
12. تفسیر فرات ابن ابراهیم ص 168.
13. طبق روایت هیثمى در مجمع الزواید ج 9 ص 202.
14. همان مآخد - عیون اخبار الرضا ج 2 ص 232- تاریخ بغداد ج 3 ص 5.
15. مستدرک الصحیحین ج 3 ص 153- میزان الاعتدال ج 2 ج 82- اسد الغابه ج 5 ص 523 مناقب ابن مغازلى ص 355.
16. تاریخ بغداد ج 1 ص 259.